portfolio


Een keuze uit 35 jaar ontwerpen en bouwen. Een labyrinth van prachtige, grappige, interessante , rare ... projecten,projectjes, objecten, ontwerpen, materialen, gebouwen, aanbouwen, keukens, badkamers, , kachels en nog veel meer... Bouwen op maat. Iedere keer een andere vorm. Passend bij de dromen en eisen van de opdrachtgever. De lol van het bouwen èn ontwerpen wil ik vooral ook laten zien. De voorpret. De mogelijkheden. Gerangschikt per onderwerp in 5 slides.

Kijk ook even bij Wat men over ons schreef Daar foto's met commentaar opdrachtgevers. De levendigheid en het verschil tussen al die projectjes wordt goed zichtbaar.

Scroll gebruiksaanwijzing: Het zijn 5 horizontale foto slides. Binnen de slide) kan je naar links/rechts EN naar onder/boven scrollen! (ook door slepen in de slide of met wielmuis) of vegen (met mobiel)
De scrolbalk naar de volgende slide zit rechts.

Meer
info en foto's?? Mail mij dan even of bel 06 132 838 55.

  17e eeuws rijksmonument.          Meer foto's en info: ontwerp en verbouw/renovatie gevels en interieur  
             17e eeuws rijksmonument,

Achtergevel en divers glas staal

In de slides hieronder divers Bouwtekeningen  (aanvraag vergunningen), trappen, glas/staal wanden en deuren, badkamers, keukens e.a. Het is een impressie. Een keus uit veel meer keukens, badkamers, kasten enz. Scroll ook naar hier direct onder.


Een fragment Uit de Volkskrant: Houtkachel met bijzondere vormgeving. Als gestapeld uit blokjes.Toen Hanneke (63) en Arjen (65) van den Berg de site van kunstenaar schuine streep aannemer Henk lotsij stuitten, wisten ze dat hun verbouwing kon beginnen:
"We uw dromen helpen waarmaken".
En dat was nogal een klus, want hun net gekochte Jordanese huis moest helemaal kaal. ..... Alle vier de verdiepingen moesten grondig worden verbouwd; van het souterrain tot en met de tweede verdieping, driehonderd vierkante meter. wand van schuifdeuren van gezandstraald glas en staal"We wilden op elke verdieping een woonruimte met een keuken, wc en douche en een buitenruimte. We zijn drie jaar keihard bezig geweest.... Bijna alles is handgemaakt." Hanneke en Arjen hadden geen uitgewerkt plan. "Het was een proces. Vaak kwamen we tijdens het bouwen weer op nieuwe ideeën, die we dan meteen uit konden voeren. Ja, natuurlijk was het spannend. ... " een lichtv souterrain door patio met glas en staal



".... het is hier zo licht dat mensen vaak vergeten dat ze in het souterrain zijn ... Het ijzer en glas van de ramen vinden we prachtig. Het komt overal in huis terug."

   Restaurant, partyplek            

Romneyloods  glas staal e.a. Ontwerp en verbouw Ontwerp ttransparante romneyloods. Glas, staal, polycarbonaat golfplaat.                Ontwerp romneyloods Glas/staal. Dak dubbelwandig polycarbonaat golfplaat.
    Transparante romneyloods. Glas/staal. Dak dubbelwandig gpolycarbonaat
                golfplaat.



          Gevel

Vervanging kunststof raam-
kozijnen door (glas in) staal.
Meer foto's en info.

Glas in staal ramen. Stalen ramen. Ontwerp en bouw. Amsterdam

Oude situatie:

      oude situatie. Aannemer en archtect Ontwerp en bouw. Amsterdam

Ontwerp:

Glas in staal ramen. Stalen ramen. Ontwerp en bouw. Amsterdam

WOONHUIS

De allerhoogste eisen
stelden deze opdrachtgevers.

Duurzaam moest het.
Energieneutraal en natuurlijk.
The state of the art in techniek dus,
en terug naar de meest eenvoudige
en natuurlijke materialen.
En MOOOI natuurlijk.




In de "Leemkachel" op het plaatje hier rechts zit een high-tec houtkachel. De kachel levert warm water. Dit water gaat naar een geavanceerd systeem met warmtepomp, buffervat, muurverwarming in het hele huis
en zonnecellen op het dak.

De warmte uit het ventilatiesysteem en het doucheputwater wordt teruggewonnen. Het huis is
verder natuurlijk gasvrij. Er werd gebruikgemaakt van natuurlijke isolatiematerialen (hennep, vlas, kooltherm, leem). Het "bouwafval" werd waar mogelijk hergebruikt of gescheiden afgevoerd. Er werd gestuct met



Duurzaam


energieneutraal
en met
natuurlijke
materialen

Hightec houtkachel leemkachel

leem of een stuc op basis van natuurlijke gips of kalk. De badkamer (foto hieronder) werd afgewerkt met een kalkstuc (tadelakt, Artisan Stucco e.d.)

badkamer met kalkstuc, tadelakt artisan stucco;


Renovatie FRANSE

Ruine oude staat Franse boerderij schuur.  Renovatie Herstel eikenhoutconstructe, nieuw leidak e.a.  Renovatie

Waar mogelijk lieten we de oude constructie zitten. Of werden balken vervangen door balken elders uit het gebouw, Op een aantal plekken werd waar nodig staal ingebracht om de constructie weer betrouwbaar te maken zonder de boel te slopen. Veel materiaal lag voor het oprapen. Op de plek was in de tweede wereldoorlog een dorp door brand vernield. Overal waar we groeven kwamen grote blokken zandsteen boven. Waar we o.a. de achtergevel opnieuw mee opbouwden. Het leem vakwerk herstelden we met leem en hooi uit de tuin, koeienstront uit de wei en natuurlijke kalk. Door gebruik te maken van het

vide. Glas staal  gevel


BOERDERIJ

Deze prachtig gelegen rustieke leemvakwerk boerderij, met originele zware eikenhout constructie, leidak en ongekende ruimtelijke moge... eeeeh ... zeg maar godvergeten ruïne, hebben we gered.We verbouwden het tot een gerieflijk droomverblijf met woonkamer, 2 ateliers , twee slaapkamers, badkamer, keuken, ... en ... vooral .... die tuin! Het uitzicht en De stilte waren er al.

Ruine oude staat Franse boerderij schuur.  Renovatie Franse boerderij voor renovatie

contrast tussen de enorme eikenhouten balken (hier zichtbaar in het plafond) en de frêle glas in staalbouw techniek bleef (de atmossfeer van) de oude ruimte goed in tact en toch lekker licht en open naar buiten.Alles is geïsoleerd. En in alle ruimtes staan houtkachels. Hout is overal volop verkrijgbaar uit de bossen rondom. Ook in de winter is het verblijf comfortabel.

Tuin , vakwerk (leem/eikenhout) muuropbouw.
uw project hier?


Tuin.

Je ziet dat hier niet. Maar de tuin zit de hele zomer door propvol vlinders, insecten, bijen, hommels e.d. Alle zaden en planten komen uit de omgeving. Er wordt heel selectief gemaaid. Zodat de planten en bloemen genoeg tijd krijgen om hun zaden te laten rijpen en te laten vallen. werkplaats, eikenhot constructie, vakwerk (leem/eikenhout) muur.

Werkplaats.
De betonvloer is geïsoleerd met lege flessen.
De vloer is daardoor kurkdroog. En ook thermisch (dat merk je in de winter) erg goed geïsoleerd. Behalve als isolatie zijn de flessen ook wapening. De ronde vormpjes werken als gewelfjes. Er is dan ook geen wapening aangebracht. En we konden met veel minder beton toe. De flessen waren gratis. Recycling. De vloer kostte dan ook qua materiaal nog niet de helft van wat daar normaal voor staat. Ook het werk ging sneller en was dus ggoedkoper dan dat je apart een isolatielaag aanbrengt en wapening.

Aanbouw, tuinhuis, ...        

tuinhuis met begroeid dak
Een ruime, lichte werk/studeerkamer. Of je in de tuin zit. Goed geïsoleerd, CV, stromend water en groendak Met de deuren dicht een lieflijk schuurtje.
Meer foto's en info.




Aanbouw, harmonicadeuren, muurverwarming
Licht!
Via het dak en via de wand met (harmonica-)deuren. Muurverwarming. Groendak. En achterin een apart werkplaatsje, schuurtje, berging.

aanbouw glas in staal gevels. Rijksmonument

Aanbouw aan monument.
Monumentenvergunning.
Meer foto's en info.

Zie ook hieronder bij
"ONTWERP".

Divers projectjes ...        

Renovatie gevel. Vakwerk. Eikenhout / leem. Glas/staal Renovatie Frans vakwerkhuis. De houtconstructie is hier net vernieuwd. Gevelindeling is zo veel mogelijk intact gelaten. Eindresultaat was een gevel die voldoet aan de modernste bouweisen met de uitstraling van een romantisch frans vakwerkhuisje.


kinderkamer, entresol, wenteltrap staal Het is ongelofelijk wat er aan ruimte vaak tevoorschijn komt als je alle koofjes en plafonnetjes wegsloopt. Hier bouwden we, na het slopen van een mrter verlaagd plafond, als uit het niets, een entresol annex kinderkamer. En beneden (waar eerst een stapelbed voor de kinderen stond), maakten we een riante inloopkast.
Ronde vrijstaande wand in de woonkamer
Deze opdrachtgever wilde in zijn woonkamer een aparte werkplek maken van glas en staal. Na veel gepuzzel en het uittekenen van een aantal opties kwamen we /kwam hij er achter dat dat de weliswaar erg grote woonkamer toch wel erg onrustig zou maken en de doorgang en het gebruik er niet bepaald beter van werden. Uiteindelijk bedachten we/bedacht hij deze ronde wand:
- Alle rommel uit zicht.
- Een mooi object
- Een werkkamer met veel meer
  privacy en licht en lucht van
  buiten
- En bovendien veel eenvoudiger
  (en goedkoper) te bouwen dan
  een aparte kamer van
  glas en staal.


   


                    KEUKENS                

Keuken. Design. Winckelmans tegels. Staalconstructie met lades Een goede keuken ontwerpen is net zo spannend en moeilijk als een goed gebouw bedenken. Er stond hier eerst een IKEAkeuken. De nieuwe keuken is niet echt groter maar heeft veel meer bergruimte. Alle ruimte in de blokken is benut: onder de aanrechtkastjes bij de vloer, en erachter en op de rekken boven de aanrrecht.
Ook de ruimte om de nieuwe keuken is veel groter. Je kan met veel meer mensen tegelijk aan de aanrecht werken en er omheen lopen. Of bij het raam komen. En het openschuiven! Zonder op de aanrecht te moeten klauteren. En dan hebben we het nog niet over de vormgeving en de materiaalkeuzes: staal, gezandstraald glas, Winckelmans tegeltjes (glazuurloos mat zeer bestendig en keihard spul) En nog veel meer moois.
De lol van het bouwen, het spelen met vorm en ruimte en materiaal hoeft de functie helemaal niet dwars te zitten.
keuken.  Aanrecht beton. Ladefront gezandstraald glas

Aanrecht is van beton. Bovenop gepolijst. De voorzijde gehakt. Veeeeel bergruimte: de ruimte is tot vlak op de vloer benut. De onderste lades rijden op de vloer. De lades zijn bijna 70 cm diep. En erg breed. De ladefronts zijn van RVS en gezandstraald glas.
Meer foto's en info.

Keuken van beton, glas en staal, hout e.a.
Een hangende vorm, was hier het idee. Los van de vloer. Poëtisch. We gebruikten een wirwar van materialen: De constructie is van staal. De aanrecht van beton. De kastjes van hout, staal, gezandstraald glas. . De achtergrond is gestuct met gekleurde watervaste stuc.


   

            BADKAMERS            

Hangbad ligbad Design. Hangbad.

Uit de Volkskrant:
.... Eigenlijk is dit een inbouwbad. Het was een idee van Henk Lotsy om 'm aan het plafond te hangen. Eng? Nee joh! Dit hangt hartstikke stevig. Het water komt van boven het bad in via simpele koperen buizen.

Badkamer. Vloer en wasbak e.d.verdicht beton. Ledverlichting

De opdrachtgever voor de badkamer op de foto hierboven was een beeldend kunstenaar. En dus gewend al werkend een idee vorm te geven. Er was veel ruimte voor de uitwiseling van ideeën en "vormgeving in het werk".
De oude badkamer was in zo'n slechte staat dat de vloer en de muren helemaal kaal moesten. We hebben een verdichtte beton gestort. Deze beton (over een dikke laag isolatiemateriaal en vloerverwarming) was ook direct, na polijsten en impregeneren, de afwerklaag. Dat scheelde dus het aanbrengen van een aparte afwerklaag. Voor de opdrachtgevers is het na jaren nog steeds een feest 's ochtends in deze badkamer te zijn.
Meer foto's en info.

Badhanddoekrek verwarmd radiator

Badhanddoek radiator/droogrek

   

Trappen

Trap, hangend aan muur, alsof er losse planken uit de muur komen
De trap ziet er heel vanzelfsprekend en licht en eenvoudig uit.
Alsof de treden achteloos in de muur zijn gemetseld.
De treden zijn echter bevestigd aan een staalconstructie in de muur.
De uit de muur stekende treden zijn van dikke onbekante planken (d.w.z. zonder de buitenkant van de plank af te zagen, met de schors er nog aan).

ruwe houten wenteltrap
Trap is gemaakt van ongekant Douglas hout
Houten trap. Model  Amsterdamsche 17e eeuwse dienstbodetrap

Nog een model van hout: een "Dienstbodetrap", Amsterdam 17e eeuws.
De karakteristiek is dat de treden naar voren een paar cm uitsteken over de hele breedte van de trap.
Je ziet ze soms nog in het achterhuis van de grotere Amsterdamse grachtenpanden.
Dit is maar een heel beperkte keus uit ons archief.
We bouwden ook veel trappen van staal.
De mogelijkheden zijn (en al helemaal als je ontwerpt) onuitputtelijk.


Deuren

Glas in staal. Schuifdeuren. Wand. Gezandstraald en gekleurd glas.
Een wand van schuifdeuren.
Gezandstraald glas in staal.



Eikenhouten deur.  Sponning onzichtbaar.

De eikenhouten deur ziet er massief en ruw uit. Maar het is feitelijk een strakke holle deur met aan twee zijden eikenhouten planken op een frame. Een ander designaspect van deze deur is dat er geen sponning is. De sponning is weggewerkt in de muur. Een uitvinding van Rietveld. Maar die heeft het nooit zo mooi gedaan.

Schuifdeur kinderkamer. Geel glas en schoolbordzwart.

Schuifdeur kinderkamer. Het raampje is van geel glas. De zwarte vorm hebben we er met schoolbord zwart opgezet. Om op te krijten.

Deuren zijn altijd leuk om te ontwerpen. Het is de entree, het eerste visitekaartje naar ...? En je kan putten uit heel veel voorgangers en technieken en materialen: schuifdeur, taatsdeur, harmonicadeuren, deur in deur, een wand als deur, een deur van 5 meter hoog, een deur van staal of glas of hout of van glas en staal of van kunststof of .. ? Als je een bijzondere deur wil dan ontwerpen we die graag. Samen met je natuurlijk. Waarbij ook het maken bij ons altijd deel is van het ontwerp. Beeldhouwers zijn we. Mooi bedenk je niet alleen. Mooi ontstaat.

Verwarming. Houtkachels
leemkachel, palletkachel, tegelkachel, radiator, vloer-
  convector, infraroodverwarming, heteluchtverwarming, wandverwarming ...

Vloerverwarming.  Verdicht beton.
Hierboven een vloerverwarming.
Behalve dat het een tof vloertje is valt er weinig te zien.
We zweren tegenwoordig bij muurverwarming trouwens. Eén van de nadelen van vloerverwarming is dat het vooral voor oudere mensen meer trombose gevaar oplevert.


Deze houtkachels zijn spectaculairder:
Design houtkachel. Staal
Design houtkachel. Staal

Divers objecten een rommelmap vol
  kasten, tafels, wasbakken, afzuigers, zonneschermen, lampen, terrassen, stopcontacten, deurkrukken, ...

Wasbakken met een bijzondere vorm van beton
De wasbakken hierboven zijn gemaakt van een "verdichtte" en gekleurde fijne beton.
De achterwand is gestuct met een kalkstuc (tadelakt).
Houten kasten van ongekant teakhout op staalframe
Verrijdbare houten kast. Verrijdbare Design kast. Staalframe bekleed met gezandstraald glas. Kasten.
Links teakhout (van uit de stam gezaagd(onbekante) dunne planken) op een staalframe.
Ook het frame van de kast rechts is gemaakt van staal en bekleed met gezandstraald glas.

Terras. Uit heuvel gegraven. Muur van zandsteen. Desig zonwering. Dit terras is uit de heuvel gegraven. Het heeft als je erin zit door de ronde vorm ook een hele mooie akoestiek. Het is net of de vogeltjes versterkt worden. De muren zijn van zandsteen.
Het ontwerp van dit zonnescherm is best bijzonder: Twee palen bleken te volstaan. En de twee horizontale gegalvaniseerde steigerpijpen zijn scharnierend bevestigd aan de twee staanders. Het doek is daardoor sneller en eenvoudiger op te hangen. En je kan de hoek en de vorm van het doek in een handomdraai veranderen.

Design stopcontacten. Trosje contrastekkers Een trosje contrastekkers. Het
is natuurlijk een grapje. Maar het werkt prima. En het is nog mooi ook.

Meer foto's en info.


Aanvraag vergunningen.
De formele kant van het ontwerpen: het aanleveren van een kadastraal kaartje, het uittekenen van de bestaande situatie en de nieuwe situatie. Aanzichten, plattegronden, detailtekeningen, constructieberekeningen e.d.. En, in dit voorbeeld, waarbij we de achtergevel van een 17e eeuws Amsterdams rijksmonument wilden aanpassen, deden we ook archiefonderoek. Om te kunnen aantonen dat we voldeden aan de eis dat veranderingen moesten bijdragen aan "een herstel in oorspronkelijke staat".

bouwtekeningen, plattegronden, aanzichten e.a.
Voorbeeld van een oude en een nieuwe situatie:
bouwtekening gevel achterhuis rijksmonument
Oude situatie                           Nieuwe situatie
Detailtekening raamkozijnen

Voorbeeld van een detailtekening (raamkozijn).

Ontwerp voor een aanbouw.


Aan een monument.
Dus ... vergunningsplichtig. Uitgangspunt (en eis) bij het ontwerpen van zo'n aanbouw is dat je de hierarchie tussen hoofdgebouw en aanbouw respecteert. En dat de nieuwbouw goed te onderscheiden is van de oudbouw.
We wilden reageren op het ritme in de achtergevel van het hoofdgebouw en op de binnentuin.
De opdrachtgevers wilden een degelijke, mooie, lichte en goed geïsoleerde aanbouw met vloerverwarming.

bouwtekening plattegrond voor aanbouw.
3D tekening aanbouw aan monument
3D impressie. We tekenen in AutoCad Architecture. Voor de aanvraag van een ver- gunning kan je volstaan met 2D plattegronden en aanzichten. Maar met de huidge software is het een kleine moeite het dan ook direct in 3D te tekenen. Het blijven altijd gelikte computer- plaatjes . Maar toch. De opdrachtgever krijgt een veel duidelijker beeld van de plannen.

Hieronder een detailtekening glas in staal. We gebruiken de meest eenvoudige staalprofielen. Kijk hoe we de gebruikelijke koudebrugproblemen bij dergelijke staalprofielen hebben opgelost.

Detailtekening glas in staal

Vergunningsvrij bouwen. Een aanbouw.

De opdrachtgever was al een tijd bezig. Er lagen ontwerpen van architecten. En hij had zelf in 3D tekeningen gemaakt. En verschillende aannemers benaderd. En er was een redelijk budget. Maar ... het ontwerp voldeed niet aan de eisen als gesteld bij vergunningsvrij bouwen. En het pastte ook op geen enkele manier bij de kleine binnentuin. En ... nog veel meer. De opgaaf was de ideëen en de eisen bij elkaar te krijgen. Want het moest goed. En licht! En moooooi! En de balkons tot 4 hoog waren bezig naar beneden te komen. En de gevel begane grond moest eruit. En er moest licht in de kelder. En de max bouwhoogte en percentage van oppervlakte van de tuin moest in de gaten worden gehouden. En de fundering ...?? En de buren moesten mee. En ... o ja ... een schuurtje! En ... !                                                                              


Waarna we samen het volgende ontwerp                                                                            
maakten                                                                                                                          

3D bouwtekening aanbouw vergunningsvrij
Een doosje.
Met twee dekseltjes. Sedum dakjes. Die beiden tot de max. bouwhoogte open zijn gezet. Licht dus. Van achter. Door het dak van glas. En licht aan de andere kant van de aanbouw, daar waar we tegen aan kijken, de tuinkant. Door de glaswand c.q. de harmonica- deuren. Zodat je buiten zit als je binnen zit als je die open zet. Let ook op de twee koven rechts in de vloer. Voor wat licht in de kelder.

Het linkerdeel van de aanbouw werd het gewenste schuurtje.

Linksonder een 3D ontwerpview vanuit het interieur. Rechts een foto van wat we bouwden.

3D bouwtekening interieur Foto interieur aanbouw. Onder.
Voorbeeld van een werktekening (gevel/taatsdeuren).

Bouwtekening gevel. Harmonicadeuren

De schets
De schets is een constant en         erg belangrijk ontwerpinstrument. Schetsen is zoeken naar vorm. De tijd nemen.                                                                                                           
Ontwerpen is ook afwachten.                                                                       Aftasten. Nog niet weten. Kijken. Je pro-                                                                         beren voor te stellen. En (ook in een later                                                                     stadium) zo ontwerpen, zo met een idee                                                                       en vorm en eisen bezig zijn dat er ruimte                                                                   blijft. Om zich verder te ontwikkelen. Niet alles                                                         direct willen bepalen. Ruimte ook letterlijk, in het gebouw,                                               onbepaald laten. En       figuurlijk: je vragen blijven stellen. Voortschrijdend inzicht heet dat ook wel. Het blijkt vaak lastig uit te leggen. Maar je ziet overal om je heen bouw waar die tijd en die ruimte niet genomen werd.
Ik vertel vaak (met eigen woorden) deze chinese parabel:
iemand vroeg aan een meester (tekenaar, kaligrafist)
om voor hem een haan te tekenen.
Dat is goed, zei hij, kom over een jaar maar terug.
Toen de opdrachtgever een jaar later terugkwam
pakte de meester een stuk papier
en tekende uit de losse hand een haan
en gaf hem aan de opdrachtgever.
Ik hoop dat de tekening je bevalt, zei de tekenaar.
Ik heb er het hele jaar hard aan gewerkt.

Bouwen is ook schetsen. Blijven kijken.
Ook tijdens de bouw gaat het ontwerpen (als het goed is) gewoon door.
Pas in de bouw zie je en wordt werkelijkheid wat is bedacht.



De twee schetsjes
maakte ik toen ik
over het ontwerp
voor een badkuip
aan het nadenken
was.

Schetsen voor een badkuip

3D bouwtekening interieur Soms is een bouwtekening net een schets.
bouwtekening ontwerp kleurdecoratie transparante romneyloods, restaurant Schets... ontwerp?

Beton in de bouw.
Heien. T.b.v. een aanbouw in de achtertuin.

Heiwerk aanbouw. Heien. Heien op lokatie. Heipaal
Als je het werk goed voorbereid is het heien voor zo'n aanbouwtje in een paar uur gedaan. Vooraf bepaal je:
- de diepte van de paal ( aan de hand van het vaststellen van de bodemsamenstelling d.m.v. sondering);
- De dikte van de paal (belasting);
- En de plek en diepte van de bovenkant van de paal (plek en diepte funderingsbalken).
Tijdens het heien wordt ter controle de weerstand gemeten.
Deze heimachine kon (ingeklapt) door de voordeur (min 80cm) naar binnen. Waar dat niet mogelijk is kan de machine over het dak worden gehezen. Na het heien gaat er wapening en beton in de stalen palen.

Funderingsbalken en vloeropbouw isolatie,vloerverwarming en meer ...

funderingsbalken, vloerisolatie en vloerverwarming
Voor het aanbrengen van de bekisting (met bewapening) en die vol te storten met beton legden we de leidingen in de grond en onder de vloer en deden we het verdere graafwerk.
Over de funderingsbalken legden we een dragende isolatievloer (de z.g. "Broodjesvloer"). De vloerverwarming en de vloercontactdozen hebben we vastgezet aan de wapening. Over het algemeen worden dragende vloer en afdekvloer met vloerverwarming apart aangelegd en gestort. Maar wij hebben dragende vloer en afdekvloer in één werkgang gestort en glad afgewerkt. Dit scheelt veel werk (kosten). En de draagkracht van de vloer is veel beter.

Linker foto hieronder: De vloer werd vlak voor het uitharden gevlinderd. Ook wel troffelen genoemd. Een zware machine met 4 rondraaiende trofffelbladen. Waardoor de toplaag glad en extra hard wordt.
Rechter foto: De afgewerkte vloer. De toplaag van het beton is samengesteld uit een paar grijstinten. Tijdens het vlinderen bepaal je dan hoe "smooth" de vloer wordt.

Het vlinderen van een pas gestorte betonvloer

Wolkerig gekleurde en gevlinderde betonvloer

Beton als vormgevingsmateriaal
om mee te gieten, hakken, zagen, stapelen, kleuren, polijsten, bouwen.
Hieronder een paar voorbeelden.

Een wasbak.  Van beton.
Foto boven: Wasbak.
Beton in gipsmal gegoten. De klassieke beeldhouwers techniek.
Daarna is de huid verder afgewerkt.


Foto onder:Terras
De tegels (van die nare gewassen grinttegels) lagen er al. We hebben er een kleurlaag (op basis van witte cement) opgezet.
Terras tegels gekleurd beton
Foto onder:Aanrecht.
Opgebouwd uit gegoten en bewerkte beton elementen
Aanrecht.  opgebouwd uit gekleurde beton elementen

                  Open haard. Opgebouwd uit zandsteen
                  en gekleurde witte cement blokken.

Openhaard. Gekleurde witte cement

Glas in staal , wanden.
Uitermate functioneel: Om stof of geluid buiten te sluiten. En warmte binnen te houden.
En mooi: Ondanks het opdelen in kleinere ruimtes bijft de ruimte open. En het neemt geen licht weg. Ook als esthetisch, grafisch, ruimtelijk object: Het materiaal, het ritme van lijnen en vlakken, kleur en opdeling van ruimte.

Glas staal ombouw trappenhuis
Foto links
Ombouw trap.
Het linker- en het rechterdeel van de wand is schuifdeur.
Glas in staal wanden tussen zware houtconstructies
Foto rechts. Dit was een oude duistere verwaarloosde schuur. Ook hier: licht! En ruimte! En het prachtige contrast tussen die ruige zware eikenhouten constructies en het staal. Hal van glas en staal
Foto links:halletje.
Mooi detail is de glas op glas hoek




Foto rechts: Keuken. Met reflecterend materiaal achter het glas. Achter de wand CV installatie, afzuiging, boiler, ijskast.









Foto hier onder. Harmonicadeuren.
wand van gekleurd glas in staal
Glas in staal harmonicadeuren.
 beloopbaar glas in staal. Licht uit het plafond! Plafond van glas en staal Plafond.
In het souterrain.
Van beloopaar glas en staal.
Licht.

En het is de entree naar de tuin vanaf de begane grond.

STAAL

Werkplaats
Voorbereiding (glas in) staal gevel.

Op lokatie
Herindeling en renovatie gevel.
H profiel 160 boven de nieuwe doorgangen.


Staalwerkplaats met staalconstructie gevel
Bouwlokatie.  Voorbeeld gebruik zware staalprofielen.

Klein staalwerk.


Deurkruk
Na het bekijken van honderden modellen. Hebben we deze dan maar zelf gemaakt.

Rvs aanrechtblad met drie kookplaten. We mailden een autocad tekeningetje naar een staalbedrijf. De volgende dag konden we het CNC (computergestuurd) gesneden blad ophalen.
Trapleuning
Deurkruk van eenvoudig zwart vierkant stafstaal.
Trapleuningen en hekjes van staal.
Aanrechtblad van RVS met 3 ronde (CNC uitgefreesde)  kookplaten
Balustrades. Balkon. Gemaakt van oude gietijzeren hekken.
Balkon
we maakten deze balustrades van oude gietijzeren hekken,

HOUT

Vloer
Van ongekante planken

Onze voorraad Frans eiken
Ongekante planken. D.w.z dat de zijkanten niet zijn afgezaagd. De planken hebben de vorm van de boom.

Planken vloer van ongekante planken (uit de boom gezaagd zonder de kanten eraf te zagen)
Boom, gezaagd in planken. Op een stapel. Onbekant.
Vervanging ramen en deuren
17e eeuws rijksmonument.

Eikenhouten ramen deuren ingevel rijksmonument 17 eeuw.
Deuren van 5 meter hoog.
Houten deuren van 5 m hoog. Franse boerderij.
En hout als natuurlijk, duurzaam en uiterst handzaam constructiemateriaal.
Dak van oude Franse boerderij na renovatie/restauratie.
Houtconstructies aanbouw

Divers

Het onderwerp materialen beperkt zich niet tot de paar beton, staal, glas in staal en hout voorbeelden hier links.
Het is een keuze uit veel meer leuke plaatjes (en praatjes) over soorten steen (kalksteen, keien, hardsteen, lei, ...) leembouw, leem als stuc, e.a. soorten stuc, kunststoffen (zoals polycarbonaten, acrylaten, epoxys, polyester, ... ), tegels e.a. keramische toepassingen, metalen,houtsoorten, bijzondere betonmixen, glassoorten, ....

Ieder bouwproject is toch weer een nieuw onderzoek en zoeken naar mooiere betere spannender oplossingen op maat. Passend bij de opdracht. Het onderzoek naar materialen en naar de mogelijkheden van materialen zit verankerd in onze werkwijze. Achteroverleunen en vertellen hoe het hoort zit niet echt in onze genen. Wij dragen mogelijkheden aan. De opdrachtgever bepaalt.

Meer...?

Bel of mail of app ons dan even voor een afspraak.

P R O J E C T E N       P R O J E C T J E S         O B J E C T J E N       O N T W E R P     M A T E R I A L E N
menu portfolio  contact links logo A-HA bouwbedrijf, bouw èn ontwerp!
X
Contactinformatie A-ha Bouw en ontwerp. Aannemer Amsterdam. Mauritskade 55 1092AD Amsterdam tel:06 13283855 ifo@ahabouw.nl